De belangrijkste cijfers tonen aan dat de expiratie van $4 miljard aan Bitcoin-opties in het voordeel van de bulls is

Een recordbedrag van $4 miljard aan Bitcoin-opties loopt af op 29 januari en meerdere indicatoren suggereren dat stieren de overhand hebben.

In de afgelopen twee weken lijkt de Bitcoin-prijs aan momentum te hebben verloren en sommige analisten suggereren dat de beren het in de nabije toekomst voor het zeggen zullen hebben.

Een blik op de gegevens van de derivatenmarkt geeft een duidelijker beeld van wat er gebeurt aan de institutionele kant en hoe de bewegingen van grotere spelers de spotmarkten kunnen beïnvloeden.

Na een piek van $10,6 miljard op 14 januari is de open rente op Bitcoin (BTC) teruggeschroefd naar $8,4 miljard. De maandelijkse expiratie op 29 januari blijft zich onderscheiden, met 47% van de opties in het spel.

Hoewel een expiratie van $4 miljard significant kan zijn, moet men in overweging nemen dat deze opties verdeeld zijn over calls (neutraal tot bullish) en de meer bearish putopties. Bovendien zou de mogelijkheid om BTC te kopen voor $52.000 op 29 januari een paar weken geleden misschien zinvol zijn geweest, maar nu niet zo veel.

Zoals de gegevens hierboven aantonen, blijft Deribit de absolute leider met een marktaandeel van 83%. Niettemin, om te begrijpen hoe bewogen deze expiratie zou kunnen zijn, moet men de gegevens aanpassen en zowel calls als put opties vergelijken in de buurt van het huidige $32.000 BTC niveau.

Het is te vroeg voor paniek

De meeste beurzen bieden maandelijkse expiraties en sommige houden ook wekelijkse opties voor kortetermijncontracten. 25 december 2020 had de grootste expiratie ooit, toen voor $ 2,4 miljard aan optiecontracten verliep. Dit cijfer vertegenwoordigde 31% van alle openstaande rente en toonde aan hoe opties gewoonlijk over het hele jaar gespreid zijn.

Uit gegevens van Bybt.com blijkt dat de expiratiekalender van 29 januari goed is voor 107.000 BTC. Deze vervaldatum vertegenwoordigt 45% van de totale open interest op de optiemarkt.

Het is de moeite waard om op te merken dat niet elke optie zal verhandeld worden op de vervaldag aangezien sommige strikes nu onredelijk klinken, vooral omdat er nog minder dan vijf dagen over zijn.

Toen Bitcoin zijn nieuwe all-time high van $42.000 markeerde, werden enkele ultra bullish callopties verhandeld, maar toen de BTC-prijs zich aanpaste, werden die kortetermijnopties waardeloos.

Op dit moment moet meer dan 68% van de 29 januari callopties op $40.000 en hoger buiten beschouwing worden gelaten voor de berekening. Hetzelfde kan gezegd worden van de bearish put opties op $25.000 en lager. Deze vertegenwoordigen 76% van de open rente.

Deze gegevens laten een geschatte waarde van $745 miljoen aan callopties onder $40.000 over voor de totale optie expiratie op 29 januari. Ondertussen bedragen de meer bearish putopties boven $25.000 $300 miljoen. De aangepaste open rente op 29 januari staat daarom op $1,05 miljard met een put-to-call ratio van 0,40.

Skew laat zien dat market makers niet bereid zijn om opwaartse risico’s te nemen

Het analyseren van de open rente geeft gegevens van transacties die al achter de rug zijn, terwijl de skew-indicator opties in real time in de gaten houdt. Deze indicator is des te relevanter omdat BTC dertig dagen geleden nog onder de $23.500 werd verhandeld. Daarom duidt de open rente nabij dat niveau niet op bearishness.

Bij het analyseren van opties is de 30% tot 20% delta skew de meest relevante maatstaf. Deze indicator vergelijkt call (koop) en put (verkoop) opties naast elkaar.

Een delta skew van 10% geeft aan dat callopties worden verhandeld tegen een kleine premie ten opzichte van de meer bearish/neutrale putopties. Aan de andere kant vertaalt een negatieve skew zich in een hogere kostprijs van neerwaartse bescherming en is het een signaal dat handelaars bearish zijn.

Volgens de gegevens hierboven was de laatste keer dat er een bearish sentiment opkwam 10 januari, toen de Bitcoin-prijs met 15% crashte. Deze beweging werd gevolgd door een extreme 30% tot 20% delta skew toen het optimisme 49 bereikte, een ongezien niveau in de afgelopen 12 maanden.

Wanneer deze indicator de 20 passeert, weerspiegelt dit de angst voor potentiële prijsstijgingen bij marketmakers en professionals, en wordt het beschouwd als bullish. Aan de andere kant wordt de huidige range van 0 tot 10, die sinds 20 januari is aangehouden, als neutraal beschouwd.

Hoewel een expiratie van $4 miljard aan opties zorgwekkend kan zijn, wordt bijna 74% van de opties al waardeloos geacht. Wat betreft de expiratie van 29 januari, blijven de stieren voornamelijk de controle houden vanwege de veel grotere aangepaste open interest.

Bears voelen zich redelijk op hun gemak bij $32.000

Hoewel de stieren een algemeen voordeel hebben, domineren de meer bearish put opties de expiraties tussen $33.000 en $35.000. Niettemin wordt dit voordeel van 1.200 BTC contracten meer dan gecompenseerd door het onevenwicht van 1.950 BTC contracten ten gunste van de call opties van $28.000 tot $32.000.

Om te besluiten, zoals de zaken er nu voor staan, lijken de stieren de totale controle te hebben over de expiratie van vrijdag, hoewel de stimulansen tussen $28.000 en $35.000 redelijk in balans zijn. Over het algemeen is er voor beide kanten niet veel te winnen om extra volatiliteit te creëren in de aanloop naar 29 januari.