Bitcoin werkt niet als valuta, tenzij het aan goud is gebonden: Econoom Steve Hanke

Volgens Johns Hopkins econoom Steve Hanke kan Bitcoin niet echt functioneren als een echte valuta, tenzij het wordt ondersteund door iets met een stabiele waarde. Hanke staat erom bekend dat hij hard is voor Bitcoin, maar hij houdt geen rekening met de hele cryptocurrencysector. Hij gelooft dat blockchain nuttig kan zijn bij het creëren van digitale activa, maar blijft erbij dat deze activa moeten worden geruggensteund door reële waarde.

„#Bitcoin is geen valuta, het is een speculatief activum. Om een #crypto-„valuta“ een echte valuta te laten zijn, moet het gebonden zijn aan goud.“

Onder zijn verklaring, plaatste hij een cartoon van een man die een lege doos aan een vrouw geeft als geschenk. Nadat ze het lege doosje heeft geopend, vertelt de man haar dat het een „Bitcoin-ketting“ is en de vrouw is duidelijk niet tevreden.

Terwijl hij duidelijk de meest waardevolle cryptocurrency bespot, lijkt Hanke deze voorwaarden altijd te laten staan in zijn opmerkingen over Bitcoin. In het verleden heeft hij betoogd dat elk digitaal goed moet worden ondersteund door een „mandje grondstoffen“ om echt gewaardeerd te worden.

Onlangs nog sprak hij negatief over Bitcoin Loophole en de toestand van de markten.

„Bitcoin is een zeer speculatief activum, geen valuta. Onbetrouwbaarheid, gebrek aan stabiliteit en fraudegevoeligheid zullen #crypto ‚valuta‘ blijven plagen. Laat je niet misleiden, bitcoin kopen is een dwaas spel.“

Maar Hanke blijft gemengde signalen geven over de cryptocurrency wereld. Hoewel hij voortdurend waarschuwt voor de volatiele crypto-markt en de aanwezigheid van frauduleuze activiteiten, heeft hij ook betoogd dat Venezuela het gebruik van blockchain kan overnemen om hun financiële crises te helpen oplossen. Hanke heeft ook meerdere malen herhaald dat een op een blokketen gebaseerd digitaal activum nuttig kan zijn in de financiële wereld als het op de juiste manier wordt opgezet.

En Hanke is niet de enige die gelooft dat goud en cryptografie goed kunnen samenwerken. Bijna honderd crypto-startprojecten beweren op dit moment dat ze een goed hebben dat door goud wordt ondersteund. En het bezit van goud kan veel gemakkelijker worden gemaakt met het gebruik van blokketen. Terwijl de fysieke metalen veilig kunnen worden opgeslagen, kunnen gebruikers hun waarde met gemak en zonder toestemming verplaatsen.

Hoewel veel old school beleggers geen betere opslag van waarde zien dan goud en op hun hoede zijn voor cryptokringen, is het een veelbelovend teken dat velen nog steeds een gebruik zien voor blockchain in de wereld van de edele metalen.